Undersökning av livmodern

Jag var på en undersökning förra veckan som gjordes utav en IVF läkare. Eftersom jag var gravid så kunde han inte gå vidare med undersökningen, men han gjorde ett vaginalt ultraljud i alla fall. 
 
På bilden nedan (som läkaren ritat) så ser man hur min livmoder ser ut. Han bekräftade att invärtes är det uterus bicornis men "utanpå" så ser den bara hjärtformad ut och han visste inte riktigt vad han skulle kalla det, utan det var en specialare. Men han gav mig diagnosen uterus bicornis i alla fall. 
Sifforna på bilden visar mellanrummet i mm. Läkaren sa att jag hade en ovanligt tjock vägg, men det var inget som påverkade mig. 
 
Han kunde även se att graviditeten låg på höger sida, precis som jag visste då jag känner av min ägglossning. Hjärtat slog och allt såg bra ut. 
 
Han berättade att det är vanligt att man får en blödning från den sidan graviditeten inte ligger i då slemhinnorna svullnar trots att det inte är någon graviditet den sidan. En sak som han berättade som jag tyckte var intresserant var att om graviditeten satt högt upp i livmodern så kom inte gravid hormonet över på andra sidan, vilket resulterar i att den andra sidan kanske inte börjar blöda. Så beroende på var graviditeten sitter så kanske den andra sidan inte påverkas. Den här gången satt graviditen någonstans i mitten.
 
Läkaren sa även att detta klassas som en högriskgraviditet och att jag kommer bli sjukskriven tidigt. När jag väl har fött så kan man ev. Genomföra en operation, men det ville han undersöka i så fall samt skicka mig till Malmö för att bekräfta. 
 
 
 

</div
Uterus Bicornis - L | gravid, missfall, tvådeladlivmoder, uterusbicornis, änglabarn | | Kommentera |
Upp